Nimi Raimo Sonninen oli tullut esille muutama vuosi aiemmin kun minua jututti Mikkelin satamassa mopolla ajanut mies. Mies kertoi olleensa Raimon kanssa samoihin aikoihin armeijassa. Raimo Sonninen on siis Bella-venetehtaan perustaja. Mies kertoi jotain Raimon veneenrakennuksen alkuvaiheista ja muisteli Raimon myyneen jonkun tietyn kilpavenemallin suunnitelmat. Itseä harmitti kun en muistanut enää tätä tarinaa kokonaisuudessaan.
Ajattelin etsiä Raimon yhteystiedot ja laittaa hänelle sähköpostia. Pienen salapoliisityön jälkeen osoite löytyikin. Kirjoitin Raimolle viestin. Kyselin viestissä Winogradoffille rakennetusta veneestä. Oletin että Raimo vaikuttaa ja on vaikuttanut Kuopion suunnalla. Siksi liitin viestiin myös lehtileikkeen joka oli peräisin Savon Sanomista vuodelta 1971. Lehtileikkeen otsikko oli "Vauhtia Ritoniemessä: Leo Tolosesta tuli Kallaveden nopein" ja kuvatekstinä "Keijo Auvinen vauhdissa". Kyselin viestissä Raimolta olisiko hänellä tietoa tai muistikuvia ko. kilpailuista. Tämä kyseinen lehtileike oli säilynyt minulle mysteerinä vuodesta 2003 asti.
Savon Sanomat 2.8.1971 |
Viikot kuluivat eikä sähköpostiin kuulunut vastausta. Ajattelin että sähköpostiosoite oli väärä, tai Raimoa ei kilpaveneily enää kiinnostanut. Eräänä päivänä töissä ollessani puhelin soi. Näytössä näkyi outo numero. Ajattelin että joku lehtimyyjä soittaa. Vastasin. Langan toisessa päässä mies esitteli itsensä särmikkäästi ja rauhallisesti: Raimo Sonninen Kuopiosta. Raimo pahoitteli ettei ollut ehtinyt vastata sähköpostiin. Hän oli viestin lukenut ja sanoi, että viestistä tuli vanhat hyvät ajat mieleen.
Raimo jatkoi kertomalla lehtileikkeestä: "Kuvassa ei ole Keijo Auvinen, vaan Leo Tolonen. Keke ajoi hydrolla". Leo Tolosella oli hänen rakentamansa katamaraani allaan ja perässä BP Mercury. Raimo kertoi, että hän rakensi kaksi samanlaista venettä: toisen Leo Toloselle ja toisen Mikael Winogradoffille. Hän luetteli myös muita rakentamiaan kilpakatamaraaneja, ja kertoi myös omasta kilpahistoriastaan sekä katamaraanien rakentamisesta ja suunnittelusta.
Raimo kertoi rakentaneensa Winogradoffille katamaraanin. Veneen valmistuttua Raimo oli opiskellut lisää katamaraanin aerodynamiikkaa. Hän tuli siihen lopputulokseen että jo rakennetussa veneessä tunnelin nousukulma oli liian jyrkkä. Vene ei pysyisi enää kovassa vauhdisssa hallinnassa. Mikael Winogradoff oli Raimonkin mielestä sen verran kova nimi kilpaveneilyssä, että hän päätti rakentaa Mikaelille paremman veneen. Tässä valmistuneessa veneessä tunnelin kulma oli parempi ja juuri näitä malleja teki sitten kaksi kappaletta. Toisen hän myi Leo Toloselle ja toisen kuljetti Winogradoffille ja otti vaihdossa vanhanmallisen veneen takasin.
Kun Raimo kuvaili vanhanmallista venettä lisää, selvisi, että minulla oleva vene, "Mattolaituri", oli juuri tämä Raimon kuvailema vene. Keltainen kansi mahonginvärisillä raidoilla ja musta pohja, ja ponttoonit ohentuivat perään päin voimakkaasti. Kun kyselin Raimolta mitä tälle vanhalle veneelle sitten tapahtui, Raimo kertoi että se meni Aimo Miettiselle. Aimo Miettinen oli H.S.Pitkäsen pomoja ja hän asensi veneeseen sen ajan isoimman Chryslerin mitä Suomessa sai ostettua. Aimo Miettinen ja Leo Tolonen ajoivat toisiaan vastaan juuri näissä Ritoniemen ajoissa mistä mystinen lehtileikekin oli. Aimo ei ollut pärjännyt Toloselle, Raimon mukaan vanhan mallinen vene oli huonompi ja Tolonen ehkä parempi kuskikin.
Itseäni hymyilytti, kun yhdellä puhelinsoitolla moni mysteeri sai selityksen. Monta vuotta tavattu lehtileike ja sen mysteerivene sai taustatarinan ja oman veneen historiakin selvisi. Jännää, kuinka tämä mysteerileike ja oma mysteerivene liittyivätkin toisiinsa. Aiemmin Mattolaiturin taustaa tutkiessani olin verrannut sitä juuri tähän lehtikuvaan, ja huomannut niissä yhteneväisyyksiä. Ilmankos, sillä olivat saman miehen rakentamia veneitä.
Raimolla oli kerrottavanaan monia mielenkiintoisia kilpavenejuttuja. Töissä ollessani en voinut sen enempää jutella, mutta illalla soitin Raimolle uudestaan ja jututin häntä lisää. Raimo kertoi olevansa tulossa katsomaan Peurungan F2-kisoja, joten kutsuin hänet käymään varikolla katsomassa historiikkiveneitä. Raimo lupasi tulla morjenstamaan, ja tuoda mukanaan kuvia tekemistään veneistä, jos vain onnistuu niitä löytämään...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti