sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Historiikkikilpaveneitä Peurunkaan esittely osa 2/2

Edellisessä postauksessa esittelin Peurungan ensi kesän kisoihin lähtevät historiikkirataveneet. Nyt vuorossa historiikkiporukan toinen puolisko, offshore-veneet eli matkakilpaveneet.

Peurungan kisoista tosiaankin lisätietoa netissä f2finland.fi ja historiikkikilpaveneiden lista täällä!

Offshore-veneet

kuva: Tatu Marttinen
1. Katti 123, Mercury XR2 (Mariner 175), Jorma Hartikka. Veneen on rakentanut Tauno Laulainen Tommi Vormistolle kesäksi 1979. Tommi Vormisto kilpaili tällä veneellä luokassa 3C ainakin vuosina -79 ja -80. Vene on kaadettu kilpauran aikana kahdesti. Silti se on alkuperäisessä maalissa ja suurin osa alkuperäisistä mainoksistakin on paikallaan. Vene "unohtui" 1982 seisomaan latoon, josta Jorma Hartikka ja Tommi Vormisto siirsivät sen parempiin tiloihin ja palauttivat vesille kesällä 2014 Muistojen Suur-Saimaan Ajoihin. Moottori on alkuperäisestä 175hv vakioperämoottorista poiketen Mercury XR2, 230hv V6. Kuljettaja Jorma Hartikka on joutsenolainen pitkäaikainen kilpaveneilijä, jolla takana useita mestaruuksia ja maailmanennätyksiä eri luokista. Ajanut kilpaa jo 60-luvulta asti. Veneiden lisäksi monitoimimies Jorma on pärjännyt myös neljällä pyörällä. Tästä legendasta tulemme kuulemaan vielä lisää tässä blogissa...

kuva: Tatu Marttinen
2. Argocat 18, Mercury 2.0, Ari-Pekka Rötkö. Vene on Pentti ja Harry Fabritiuksen valmistama, ilmeisesti ensimmäisen sukupolven Argocat 18. Tällä venemallilla on kilpailtu menestyksekkäästi offshore-luokissa Z ja N Suomessa ja Ruotsissa, myöhemmin myös luokissa 3C ja 3D. Erona uudempiin Argocat 18 on kannen takaosan kourut, jotka parantavat veneen aerodynamiikkaa. Lars Ström ajoi samanlaisella veneellä vuonna 1978 Kotkan EM-kisoissa ja silloin tehtiin protesti liittyen juuri näihin kouruihin: veneen sisälle pitää mahtua kuviteltu tietyn kokoinen laatikko ja nämä urat puhkaisivat sen kuvitellun laatikon. Ilmeisesti siksi myöhemmissä venemalleissa ei näitä kouruja ole. Moottori on Mercury 2-litrainen V6. Samanlaista moottoria käytettiin näissä veneissä offshore-kilpailuissa 70-luvun lopussa ja 80-luvun alussa. Kuljettaja Ari-Pekka "Apa" Rötkö Mikkelistä. Myös autoja ja moottoripyöriä rakennellut Apa on kunnostanut veneen ja koneen itse nykykuntoonsa.

kuva: Suvi Nieminen
3. Argocat 15, Yamaha 85, Markus Paasonen. Vene on Pentti ja Harry Fabritiuksen valmistama 15-jalkainen Argocat. Venemallin ensiesiintyminen oli vuonna 1979 ja se osoittautui heti alussa onnistuneeksi venemalliksi. Runkoa on muutettu vain vähän vuosien mittaan. Kilpailtu menestyksekkäästi matkaveneluokissa D, E ja H Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, myöhemmin myös 3A- ja 3B-luokissa. Kyseinen vene on valmistettu 80-luvun puolessavälissä. Moottorina on Yamahan 85hv. Samanlaista moottoria käytetty tässä venemallissa aikanaan 3B-luokassa. Kuljettaja Markus Paasonen Mikkelistä. Markuksen veneinnostus on lähtenyt jo pikkupoikana siitä, kun hän teki isänsä kanssa Mäkärä-veneen ja he ajoivat sillä ja 20hv Chryslerillä. Markuksen kiinnostus sporttisiin veneisiin säilyi ja vuonna 2014 hän osti tämän oikean kilpaveneen.

kuva: Suvi Nieminen
4. Argo 16, Johnson 75 Stinger, Sami Pylkkö. Tämäkin vene on Pentti ja Harry Fabritiuksen valmistama, vuoden 74-75 pyöreäkantinen Argo 16. Venemalli dominoi matkakilpailujen D, E ja H-luokkia 70-luvun alusta puoleenväliin aina katamaraanien tuloon asti. Tällä veneyksilöllä kilpaili Einari Hatakka vuosina 1974-1976 ja sillä on voitettu SM- ja PM-mitaleja tunnuksella E-111. Moottorina 75hv Johnson Stinger, samanlainen moottori, joilla ajettiin E-luokkaa 70-luvun puolessavälissä. Kuljettaja Sami Pylkkö on kotoisin Saimaan rannalta Taipalsaarelta, nykyisin kuopiolainen. Samin kiinnostus veneilyyn on lähtenyt jo lapsuudesta isän tuulilasiveneen kyydistä. Vuodesta 2006 kilpaveneen omistanut Sami on kilpaillut itsekin Kabbölen ja Svartbäckin kyläkisoissa ja Kitö-ajoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti