keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Kesäkuu



Kesäkuun kuvassa mikkeliläinen Ari-Pekka Rötkö ja Argocat 18, perässä Mercury 2-litrainen V6.

Vene on Pentti ja Harry Fabritiuksen valmistama, ilmeisesti ensimmäisen sukupolven Argocat 18. Tällä venemallilla on kilpailtu menestyksekkäästi offshore-luokissa Z ja N Suomessa ja Ruotsissa, myöhemmin myös luokissa 3C ja 3D. Erona uudempiin Argocat 18 on kannen takaosan kourut, jotka parantavat veneen aerodynamiikkaa. Suomessa tällä venemallilla on ajanut menestyksekkäästi mm. Mikael Winogradoff. Lars Ström ajoi samanlaisella veneellä vuonna 1978 Kotkan EM-kisoissa ja silloin tehtiin protesti liittyen juuri näihin kouruihin: veneen sisälle pitää mahtua kuviteltu tietyn kokoinen laatikko ja nämä urat puhkaisivat sen kuvitellun laatikon. Ilmeisesti siksi myöhemmissä venemalleissa ei näitä kouruja ole. 

Moottori on Mercury 2-litrainen V6. Samanlaista moottoria käytettiin näissä veneissä offshore-kilpailuissa 70-luvun lopussa ja 80-luvun alussa. Tälle kesälle Apa on saanut kopan alle oikean XR2-kilpamoottorin, joka on myös 2-litrainen, mutta tehty suoraan kilpakäyttöön. Alkukesä meni uutta konetta säätäessä, mutta on tällekin kesälle jo ehditty huippuja hätyyttelemään.

Myös autoja ja moottoripyöriä rakennellut Apa on kunnostanut veneen ja koneen itse nykykuntoonsaVeneen numero 581 juontaa juurensa Mikkelin venhoilijoiden ensimmäisestä punnitustapahtumasta. Kellään ei oikein ollut käsitystä oman veneen painosta, joten niitä punnittiin yhdessä. Apa ei ehtinyt itse olemaan paikalla punnituksessa, mutta toi veneen. Puntariin saatiin lopulta Apan veneen kohdalla lukemat 581 kg. Siitä lähtien vene on tunnettu 581:nä. Veneen Mercury-tarroihin on haettu vaikutteita Wareliuksen veljesten kilpaveneestä 80/90-luvulta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti