sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Helmikuu


Helmikuu

Helmikuun kalenterikuvassa vettä roiskuttaa Jorma Hartikka, Katti 2 ja Mercury XR2.

Kuljettaja Jorma Hartikka on joutsenolainen pitkäaikainen kilpaveneilijä, jolla takana useita mestaruuksia ja maailmanennätyksiä eri luokista. Ajanut kilpaa jo 60-luvulta asti. Veneiden lisäksi monitoimimies Jorma on pärjännyt myös neljällä pyörällä. Tästä legendasta voi lukea lisää aikaisemmasta blogitekstistä "Mercury-mies henkeen ja vereen".



Kuvassa näkyvän "Katti 2"-veneen on rakentanut Tauno Laulainen Tommi Vormistolle kesäksi 1979. Tommi Vormisto kilpaili tällä veneellä luokassa 3C ainakin vuosina -79 ja -80. Tommi Vormistosta  ja tästä veneestä tulette kuulemaan blogissa myöhemmin lisää.

Vene "unohtui" 1982 seisomaan latoon, josta Jorma Hartikka ja Tommi Vormisto siirsivät sen parempiin tiloihin ja palauttivat vesille kesällä 2014 Muistojen Suur-Saimaan Ajoihin. Vene on alkuperäisessä maalissa ja suurin osa alkuperäisistä mainoksistakin on paikallaan, vaikka vene on kaadettu kahdesti niin kilpauran aikana kuin sen jälkeenkin.


Kilpa-aikoina veneessä oli 175hv Mariner. Kuvissa näkyvä moottori on alkuperäisestä vakioperämoottorista poiketen Mercury XR2, V6, iskutilavuudeltaan 1998cc, 20" niin sanotulla smoothback(offshore)-rikiputkella ja cle-kilpaperällä varustettuna. Jormalta saatujen tietojen mukaan moottori on teknisesti sama, kuin ratapuolella Formula 2:ssa aiemmin käytetty SST120. Erona on, että XR2 pyörii oikeakätisesti, kun SST120 vasenkätisesti. Jorman mukaan powerhead on alkujaan SST120, johon on vaihdettu vauhtipyörä ja startti XR2 mallista. Kone on haettu uutena nykyisin F1-kuljettajana tunnetun Jonas Andersinin pajalta Frövistä, Ruotsista. Tehoarvio yli 200hv/7500rpm. Kaasutinkone.



Kuvat: Suvi Nieminen, Valokuvaus Suvin.net  ja Tatu Marttinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti